Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-06@13:18:46 GMT

سیری در آشفته بازار اعتراضات در عراق

تاریخ انتشار: ۲۰ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۲۳۴۵۳۴

سیری در آشفته بازار اعتراضات در عراق

آشفته بازار اعتراضات در عراق تنها به اعتراض سیاسی - اجتماعی به وضع موجود اکتفا نکرده بلکه حتی به درگیری بین گروه های معترض، خشونت بین آنها و بعضا قتل و کشتار انجامیده و هنوز به درستی معلوم نیست چه جریان یا جریان های داخلی و خارجی پشت این دور از اعتراضات هستند و اینکه چرا در ناصریه مرکز استان ذیقار در جنوب عراق یا در نجف اشرف این اعتراضات به خشونت گراییده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رقابت ها بین گروه های معترض در ناصریه حسب بیانیه پلیس استان ذیقار، شب گذشته (دوشنبه) به کشته شدن دو نفر و زخمی شدن چند تن دیگر انجامیده است و در نجف اشرف همچنان گروه های معترض با شعارهای غیر منسجم و پراکنده در صدد برهم زدن نظم عمومی هستند.

این در حالی است که اعتراضات شمال عراق در سلیمانیه و برخی شهرهای اقلیم کردستان عراق با رهبری مشخصی هفته گذشته برگزار شد، اما بدون هیچ خونریزی به پایان رسید و آرامش نسبی در زمان حاضر در اقلیم کردستان عراق برقرار است.

اعتراضات هفته گذشته سلیمانیه علیه طبقه سیاسی حاکم در اقلیم کردستان عراق نیز به زد و خورد جزیی بین تظاهرکنندگان و نیروهای امنیتی انجامید اما بعد از مدتی، پایان یافت.

«شاسوار عبدالواحد» رییس جنبش سیاسی «نسل جدید» در توئیتی امروز سه شنبه گفته که دستگاه قضایی اقلیم به خواست دولت اقلیم کردستان عراق، حکم بازداشت او را به دلیل فراخوان تظاهرات صادر کرده است.

اعتراضات هفته گذشته سلیمانیه به دعوت عبدالواحد و در اعتراض به فساد اداری و مالی طبقه سیاسی حاکم برگزار شد.

در مقابل برخی شهرهای جنوب و مرکز عراق از جمله واسط، دیوانیه، ناصریه و نجف نیز شاهد اعتراضات مختلفی علیه فساد و وضع نابسامان موجود بوده که در ناصریه و نجف این اعتراضات به خشونت کشیده شد.

بر خلاف اعتراضات پنج ماهه ای که از اول اکتبر ۲۰۱۹ (نهم مهر ۹۸) آغاز شد، بسیاری از حامیان اعتراضات، به این دور تازه از تجمع های اعتراضی در جنوب و مرکز عراق انتقاد کرده و آن را بی فایده خوانده اند.

پیرامون عوامل تحریک کننده این دور جدید اعتراضات نیز دیدگاه های مختلفی مطرح شده و اغلب آن را تحت تاثیر برخی جریان های سیاسی داخلی و احتمالا سفارتخانه آمریکا در بغداد می دانند.

گروه های معترض که عموما از نسل جوان هستند، در ناصریه مرکز استان ذیقار در جنوب عراق، به اجبار تعدادی از مقامات استان را مجبور به استعفا کردند.

معترضان شب گذشته (دوشنبه) حتی به مهمترین مرکز بهداشتی استان ذیقار حمله کرده و تنها دستگاه ویژه آزمایش کرونا را در این استان به آتش کشیدند امری که با اعتراض عمومی و سیاسی مواجه شده است.

در نجف، معترضان خانه استاندار نجف را به آتش کشیده و با نیروهای امنیتی درگیر شدند.

حزب الدعوه اسلامی به رهبری «نوری المالکی» نخست وزیر اسبق عراق در نخستین واکنش به این اعتراضات، خواستار مداخله دولت برای کنترل وضع موجود شد.

این حزب در بیانیه ای تاکید کرد که استان های جنوب و مرکز عراق در معرض حملات سازماندهی شده ای قرار دارند که صلح داخلی، امنیت اجتماعی، ثبات و نظام سیاسی را هدف قرار داده است.

این حزب از دولت «مصطفی الکاظمی» خواسته است که به وظایف خود برای حمایت از امنیت شهروندان و املاک عمومی اقدام کرده و جلوی تخریب هایی را که به نام اعتراضات می شود، بگیرد.

برخی شخصیت های سیاسی نیز این دور از اعتراضات را «هرج و مرج» نامیده و خواهان متوقف کردن آن شده اند.

در همین راستا، عضو برجسته فراکسیون «صادقون» (عصائب اهل الحق) در پارلمان عراق در بیانیه ای دولت «مصطفی الکاظمی» را در قبال آنچه از هرج و مرج در ناصریه اتفاق می افتد، مسوول دانسته است.

«عبدالامیر تعیبان الدبی» گفته است: از وقتی مصطفی الکاظمی سکان هدایت کشور را به دست گرفته، استان های جنوب و مرکز عراق شاهد بی نظامی و نبود قانون است.

وی از همه گروه های سیاسی که با انتخاب الکاظمی به عنوان نخست وزیر موافقت کردند، انتقاد کرده است.

اتز سوی دیگر، برخی از شخصیت ها و روزنامه نگاران عراق در قالب هشتگ هایی تحت عنوان «مصطفی الکاظمی نیروهای امنیتی را اهانت کرده است» از اینکه دولت به معترضان اجازه می دهد، به نیروهای امنیتی حمله کنند، انتقاد کرده اند.

برخی نیز اقدام های دولت را در عدم برخورد قهری با معترضان تحسین کرده و هرگونه درگیری بین معترضان و نیروهای امنیتی را به نفع دولت و وضع عمومی ندانسته اند.

این اعتقاد وجود دارد که سکوت در برابر اقدامات تخریبی گروه های معترض در استان های جنوب و مرکز عراق باعث جسارت تعدادی از معترضان در نجف به درگیر شدن با نیروهای امنیتی شده است.

تعدادی از این گروه های معترض در نجف، در ویدئوهایی که در شبکه های اجتماعی منتشر کرده اند، به تعرض هایی که به نیروهای امنیتی داشته و تجهیزات ارتباطی (بی سیم) و سلاح های آنها را مصادره کرده اند، فخر می فروشند.

عده ای از صاحب نظران به نقش سفارت آمریکا در بغداد در تحریک این اعتراضات اشاره کرده و  معتقدند که اعتراضات در آستانه شروع گفت وگوهای راهبردی بین بغداد و واشنگتن با هدف دور کردن اذهان عمومی از این دور گفت وگوها آغاز شده است.

گفته می شود آمریکا برای کاستن از تاثیر و فشار افکار عمومی و سیاسی بر روند گفت وگوها، این دور از اعتراضات را در شهرهای جنوب و مرکز که خاستگاه اصلی جریان های سیاسی خواهان اخراج نیروهای آمریکایی از عراق است، سازماندهی کرده تا اذهان را از مباحث و محتوای این نشست ها دور نگه دارد و بتواند، شروط خود را بر دولت عراق تحمیل کند.

در عین حال رییس مرکز «العراق» برای پژوهش های راهبردی با این دیدگاه چندان موافق نیست و گفته است که اعتراضات بیشتر مرتبط با مسائل اجتماعی است.

«محمد صادق الهاشمی» در گفت وگو با خبرنگار ایرنا، ادامه داد که اعتراضات فعلی هرچند در پاره ای موارد به خشونت کشیده شده اما در امتداد اعتراضات گذشته است.

وی افزود: بعید می دانم که این اعتراضات با دوره تازه گفت وگو های راهبردی بین بغداد و واشنگتن مرتبط باشد زیرا این اعتراضات همچنان حول مطالبات اجتماعی است.

به گفته وی، اغلب معترضان از نسل جوان هستند که تحت تاثیر شرایط موجود همچنان احساس می کنند می توانند با این گونه اقدامات اعتراضی توام با خشونت، به مطالبات مورد نظر دست پیدا کنند.

 الهاشمی خاطر نشان ساخت که استان های جنوب و مرکز عراق به شدت نسبت به طبقه سیاسی خصوصا عملکرد جریان های سیاسی شیعه که خاستگاه اصلی آنها این استان ها است، اعتراض دارند.

این کارشناس عراقی ادامه داد که هر چند بخشی از این اعتراضات با خشونت در ناصریه و نجف همرا بوده اما اغلب به وضعیت معیشتی و وجود فساد و سال ها شکست طبقه سیاسی حاکم در اداره کشور اعتراض دارند.

بر خلاف دور نخست اعتراضات (اول اکتبر ۲۰۱۹ تا فوریه ۲۰۲۰) تاکنون مرجعیت عالی دینی عراق نسبت به دور جدید اعتراضات هیچ واکنشی در تایید یا رد آن نداشته و نسبت به آن موضع سکوت اختیار کرده است.

آیت الله سید علی سیستانی در آخرین بیانیه خود در واکنش به افزایش آمار مبتلایان به ویروس کرونا از شهروندان خواست که به توصیه های بهداشتی برای پیشگیری از شیوع بیماری پایبند باشند.

علاوه بر اعتراضات اجتماعی موجود، همزمان اعتراضات مختلفی از سوی اقشار مختلف مردم عراق در اعتراض به دیرکرد حقوق ها یا قطع بخشی از حقوق کارکنان یا استخدام عده ای از دانش آموختگان در ادارات دولتی نیز در برخی شهرهای عراق جریان دارد.

 اغلب اعتراض های مطالباتی از حیث جمعیت معترض، بسیار محدود و مسالمت آمیز است و همانند اعتراضات اجتماعی، گسترده و متاثر از تاثیر و تاثر جریان های سیاسی داخلی و بعضا طرف های خارجی نیست.

این در حالی است که اعتراضات امروز سه شنبه خانواده های شهدا و زندانیان سیاسی در دوره رژیم بعث و قربانیان تروریسم در برخی شهرهای جنوب و مرکز در مخالفت با قطع حقوق آنها توسط دولت با جمعیت نسبتا زیادی همراه بود و بسیاری از جریان های سیاسی شیعه که پایگاه اجتماعی آنها در جنوب و مرکز عراق است و بیشترین قربانیان از سیاست های رژیم دیکتاتوری رژیم بعث را تشکیل می دهند، از این اعتراضات حمایت کردند.

برچسب‌ها عصائب اهل الحق نجف اشرف ایالات متحده آمریکا نوری المالکی سفارت آمریکا کردستان عراق

منبع: ایرنا

کلیدواژه: عصائب اهل الحق نجف اشرف ایالات متحده آمریکا نوری المالکی سفارت آمریکا کردستان عراق عصائب اهل الحق نجف اشرف ایالات متحده آمریکا نوری المالکی سفارت آمریکا کردستان عراق اقلیم کردستان عراق جریان های سیاسی نیروهای امنیتی گروه های معترض مصطفی الکاظمی برخی شهرهای استان ذیقار طبقه سیاسی استان ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۲۳۴۵۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازار طلا از خواب خوش صعود، می‌پرد؟

به گزارش خبرآنلاین ، قیمت طلا و سکه در هفته دوم اردیبهشت با بازدهی منفی بسته شد.

تجارت نیوز در خبری نوشت:این در حالی بود که هفته گذشته با وجود کاهش قیمت دلار و اونس جهانی طلا،‌ بازار فلز زرد تحت تاثیر ایجاد تنش در خصوص اجرای سامانه جامع تجارت و اعتراض طلافروشان قرار گرفته و برخلاف روند فاکتورهای اساسی در برخی روزها افزایشی بود.

بازار طلا به اخبار سیاسی گره خورد!

اخبار مساعدی که طی هفته گذشته در پی سفر رئیس کل بانک مرکزی به عربستان روانه بازارهای مالی شد، جو مثبتی را در میان معامله‌گران به وجود آورد. در همین راستا برخی فعالان اقتصادی این سفر را زمینه‌ساز کاهش فشارهای اقتصادی و ارزی تعبیر می‌کنند و امیدوارند آینده بهتری در پرتوی تعاملات منطقه‌ای در انتظار تهران باشد.

علاوه بر آن، به نظر می‌رسد موضوع سفر مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران در تاریخ ۱۷ تا ۱۸ اردیبهشت، معامله‌گران را در لاک احتیاطی خواهد برد تا برآیند نتیجه این مذاکرات را در بازارهای مالی بسنجند. بنابراین ریزش یا افزایش قیمت در بازارهای مالی در روزهای آینده به اخبار سیاسی بستگی دارد. باید توجه داشت که عرصه سیاسی در ایران عرصه غافلگیری‌ در دقیقه ۹۰ است و برای همین‌ نمی‌توان قدم سیاسی و اقتصادی بعدی را پیش‌بینی کرد.

گفتنی است در لحظه نگارش این گزارش طلای جهانی با رقم ۲۳۰۱ دلاری در حال معامله است. اونس جهانی نقره نیز روی قیمت ۲۶ دلار و ۵۵ سنتی ایستاده است. هر گرم نقره ۹۹۹ نیز روی رقم ۵۲ هزار و ۶۳۰ تومانی ایستاده است.

مثقال در کانال ۱۴ میلیونی بسته شد

قیمت سکه امامی روز پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت روی رقم ۴۱ میلیون و ۸۰۹ هزار تومانی بسته شد. قیمت سکه‌ بهار روی قیمت ۳۸ میلیون و ۲۳۰ هزار تومانی ایستاد. گفتنی است قیمت نیم‌سکه و ربع سکه به ترتیب با قیمت ۲۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان و ۱۵ میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی بسته شد. قیمت سکه گرمی روز پنجشنبه روی رقم ۶ میلیون و ۷۰۰ هزار تومانی ایستاد.

قیمت طلا در آخرین روز معاملاتی هفته افزایش محدودی داشت. هر مثقال طلای ۱۸ عیار با افزایش ۱۲۰ هزار تومانی در کانال ۱۴ میلیون تومانی بسته شد. هر گرم طلای ۱۸ عیار با رشد ۱۸ هزار تومانی روی رقم سه میلیون و ۴۴۸ هزار تومانی ایستاد. قیمت طلای دست دوم نیز با رقم سه میلیون و ۴۰۲ هزار تومان معامله شد.

حباب سکه روز پنجشنبه بیشتر از رشد قیمت افزایش دارد. حباب سکه امامی ۳۰۰ هزارتومان، سکه بهار ۲۷۸ هزار تومان،‌ نیم‌سکه ۲۵۴ هزار تومان، ربع‌سکه ۲۲۷ هزار تومان و سکه گرمی ۲۱۴ هزار تومان افزایش دارد.

۲۱۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902799

دیگر خبرها

  • اینجا تهران است بە وقت اقلیم کردستان / اهمیت سفر بارزانی بە ایران
  • ۱۰ ماده غذایی که به شما در سفر به سوی کاهش وزن کمک می‌کنند
  • حمله پهپادی مقاومت عراق به جنوب سرزمین های اشغالی | جزئیات آمار مقاومت عراق در ۲۰۰ روز پس از طوفان الاقصی
  • پروژه آمریکا برای مهار مقاومت یمن چیست؟
  • زلزله سیاسی در معتبرترین دانشگاه‌های جهان
  • بازار طلا از خواب خوش صعود، می‌پرد؟
  • پژوهشگر فلسطینی: اعتراضات دانشجویی، نتانیاهو، بایدن و حتی ترامپ را سردرگم کرده است
  • نگرانی از سرایت اعتراضات دانشجویی ضدصهیونیستی به جهان عرب
  • پلیس فرانسه با هدف پاکسازی دانشگاه علوم‌سیاسی پاریس از دانشجویان تحصن کننده حامی فلسطین وارد عمل شد
  • چرا «مرکز پژوهش‌های مجلس» هم تحمل نمی‌شود؟